Terug

Wat zijn functionele en niet functionele bestuurders binnen een vereniging?

Ron van Leeuwen

Geachte heer, mevrouw,

 

Ik ben recent voorzitter geworden van een sportvereniging en word direct geconfronteerd met het feit dat één van de zittende leden al geruime tijd niet conform de wet, zetel heeft in het bestuur. Het gaat hier om gebrek aan vaste woonplaats voor de burgerlijke stand. Dit wegens privé problemen. Aangezien ik mede het wijzigingsformulier voor de KvK zou moeten ondertekenen heb ik hem de keuze gelaten óf zijn zaakjes regelen óf per onmiddelijk het bestuur verlaten. Hij heeft gekozen voor het laatste. Dit doet bij de andere bestuursleden pijn aangezien hij mede de oprichter is van onze vereniging. Men wil nu in de a.s. crisis beraad de optie bekijken of hij als niet functioneel bestuurslid toch aanwezig kan zijn. Naar mijn mening is dit onmogelijk. Daarom mijn vraag, moeten alle bestuursleden ook per definitie bij de KvK met een functie worden benoemd en zo nee, kan hij als niet inwoner van Nederland toch in het bestuur blijven?

 

Ik zie uw gewaardeerde reactie graag met spoed tegemoet.

Met vriendelijke groet,

 

Ron van Leeuwen 


1 Antwoord

Antwoord van EHBO Kampen en IJsselmuiden

Geachte meneer Van Leeuwen,

 

Ik zie uw vraag nu pas, dus wellicht veel te laat. Waarom legt u uw vraag niet vrijblijvend voor aan de kamer van koophandel, zij kunnen u in deze materie vertellen wat u moet doen.

 

Ook zou u contact kunnen opnemen met een notaris of het juridisch loket (1e halfuur gratis).

 

Ook zou kunnen overwegen om voor het betreffende bestuurslid een postbus aan te vragen, dan is er in ieder geval een adres. Of dit voldoende is kan wellicht uw gemeente (burgerzaken) of de KvK u vast vertellen.

 

Succes!!